Έμπερχαρτ Βίχενμπαχ: Ο Αυστριακός που έσωσε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών και τον Μίμη Πλέσσα από τους Γερμανούς
2/11/2022 1:03:52 μμ
Ποιος ήταν ο φιλέλληνας που προστάτευσε το κτίριο της ραδιοφωνίας στο Ζάππειο - Πώς έσωσε τη ζωή του Μίμη Πλέσσα και πολλών Ελλήνων τεχνικών του σταθμού
Μια από τις πλέον συγκλονιστικές ιστορίες της Κατοχής είναι αυτή του Αυστριακού Έμπερχαρτ Βίχενμπαχ που υπηρετούσε στις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής στη χώρα μας. Ο συγκεκριμένος έσωσε στη διάρκεια της Κατοχής όχι μόνο το κτίριο του Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο από την ανατίναξη κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την πρωτεύουσα αλλά και τη ζωή του Μίμη Πλέσσα και πολλών Ελλήνων τεχνικών του Σταθμού!
Ο Βίχενμπαχ στην Αθήνα
Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην πρωτεύουσα στα τέλη Απριλίου 1941 ο Αυστριακός Βίχενμπαχ ανέλαβε προϊστάμενος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Επειδή δεν είναι πολύ γνωστό με το οπερετικό δημοψήφισμα του Μαρτίου 1938 Άνσλους (γερμ. Anscluss=ένωση), η Αυστρία έγινε επαρχία του γερμανικού Ράιχ και συνέδεσε την τύχη της με αυτήν του ναζισμού. Ο Βίχενμπαχ ήταν ένθερμος φιλέλληνας και λάτρης του ραδιοφώνου και της μουσικής.
Πώς ο Βίχενμπαχ έσωσε τον Μίμη Πλέσσα;
Όταν οι ναζί κατέλαβαν τον Ραδιοφωνικό Σταθμό αυτός στεγαζόταν εκείνη την εποχή στο Ζάππειο, ενώ οι πομποί του βρίσκονταν στο Ίλιον (τότε Νέα Λιόσια). Το οξύμωρο είναι ότι ο Σταθμός είχε αρχίσει να εκπέμπει στις 25 Μαρτίου 1938 επί Μεταξά χάρη στη συνεργασία Ελλήνων τεχνικών και Γερμανών απεσταλμένων της Telefunken!
Στο πρόγραμμα του Σταθμού περιλαμβανόταν μαθήματα γερμανικής γλώσσας και μουσική από ορχήστρα με σολίστ στο πιάνο τον 18χρονο τότε Μίμη Πλέσσα. Η εντολή των Γερμανών ήταν η ορχήστρα να παίζει μόνο ισπανικά τραγούδια καθώς ο δικτάτορας της Ισπανίας Φράνκο ήταν υποστηρικτής του Χίτλερ. Όμως οι μουσικοί έπαιζαν και απαγορευμένη αμερικάνικη μουσική…
Κάποιος τους κατέδωσε στους Γερμανούς, με αποτέλεσμα σε δέκα λεπτά να εισβάλλει στο στούντιο η Γκεστάπο και να συλλάβει τον Μίμη Πλέσσα ο οποίος αυτοβούλως παρουσιάστηκε ως διευθυντής του «συγκροτήματος», την ίδια ώρα που οι άλλοι μουσικοί φρόντισαν να εξαφανιστούν. Ο Μίμης Πλέσσας ξυλοκοπήθηκε και φυλακίστηκε. Σίγουρα θα είχε πολύ χειρότερη τύχη αν δεν παρενέβαινε ο Βίχενμπαχ που είπε ότι «αδίκως δέρνετε αυτόν τον άνθρωπο έπαιζε μεν αμερικάνικη μουσική, χωρίς να μεταδίδει μηνύματα, αυτό είναι σίγουρο, απλώς αγαπούν αυτά τα παιδιά, αυτή τη μουσική» τόνισε σε συνέντευξή του ο μεγάλος Μίμης Πλέσσας. Ο Βίχενμπαχ τον γλίτωσε, καθώς αν η κατηγορία αυτή για τον Μίμη Πλέσσα ευσταθούσε είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ άσχημα γι’ αυτόν…
Πώς ο Βίχενμπαχ έσωσε τους τεχνικούς του Ραδιοφωνικού Σταθμού
Ένας από τους τότε τεχνικούς του Σταθμού ο Γιάννης Βαλαώρας έκανε ένα βράδυ «παράνομη ακρόαση», καθώς άκουγε σε ένα στούντιο τον Σταθμό του Λονδίνου με απώτερο σκοπό να ενημερώσει για τα τεκταινόμενα τα μέλη της Αντίστασης. Ξαφνικά μπήκε μέσα στο στούντιο ο Βίχενμπαχ . Ο Βαλαώρας φοβήθηκε και πάγωσε αν και είχε αποσυντονίσει τον σταθμό. Ο Βίχενμπαχ έφυγε χωρίς να πει τίποτα. Σε μισή ώρα κάλεσε τον Βαλαώρα στο γραφείο του και του είπε: «Γιάννη αν αντί να ήμουν εγώ, ήταν ο Βολφ (σημ: προφανώς κάποιος άλλος άνδρας των δυνάμεων Κατοχής), θα ήσουν στη Γερμανία τώρα σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Σε παρακαλώ άλλη φορά μην το ξανακάνεις!». Αλλά και όταν τον Αύγουστο του 1944 ο εκφωνητής Ντίνος Τσακλόγλου μετέδωσε ένα μήνυμα εμψύχωσης του λαού, ο Βίχενμπαχ έσωσε τους Έλληνες: «Ζήτω ο ΕΛΑΣ, ζήτω το ΕΑΜ», είπε ο Τσακλόγλου και συνέχισε: «Χτυπάτε τους Γερμανούς, αποχωρούν, σε λίγο η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη».
Οι τεχνικοί που συμμετείχαν σε αυτή την πράξη χαμήλωσαν την ένταση των ηχείων εντός της Ραδιοφωνίας εμποδίζοντας τους Γερμανούς να αντιληφθούν τι έγινε. Έτσι οι εκφωνητές πρόλαβαν να διαφύγουν. Όμως οι Γερμανοί άκουσαν από τα γραφεία τους το μήνυμα και πολύ σύντομα άντρες των SS και η Γκεστάπο περικύκλωσαν το κτίριο του Ζαππείου. Συνέλαβαν όσους Έλληνες βρίσκονταν σε αυτό και ετοιμάζονταν να τους κρεμάσουν!
(πηγή: protothema.gr)