REMOS NEWS

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε

8/2/2023 9:34:27 μμ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε

Παγετώνες εκατομμυρίων χρόνων ζωής, ηφαίστεια, συγκλονιστικά δάση, μοναδικοί καταρράκτες και υπέροχες λίμνες

Σκεφτείτε διαδρομές πλάι σε ορμητικά ποτάμια, γαλήνιες λίμνες και ενεργά ηφαίστεια, πάνω σε παγετώνες εκατομμυρίων χρόνων ζωής και μέσα σε δάση απίστευτης ομορφιάς. Υπάρχουν αμέτρητα Εθνικά Πάρκα, καθένα από αυτά με το δικό του, μοναδικό προφίλ.

Κάποια αξίζουν ένα ταξίδι μόνο και μόνο για να τα επισκεφθείτε, όπως το Serengeti στην Τανζανία, το Yellowstone στην Αμερική ή το Torres del Paine στη Χιλή. Κάποια είναι λιγότερο περιπετειώδη, εξίσου όμως, εντυπωσιακά όπως το Plitvice με τις 16 λίμνες του στην Κροατία, το Ελβετικό Εθνικό Πάρκο στις μαγευτικές Άλπεις αλλά και το απόκοσμης ομορφιάς Vatnajokull στην Ισλανδία.

 

Yellowstone National Park, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Το Yellowstone είναι το πρώτο εθνικό πάρκο της χώρας και ιδρύθηκε το 1872. Απλώνεται σε τρεις πολιτείες, το Αϊντάχο, τη Μοντάνα και το Ουαϊόμινγκ, σε μια έκταση πάνω από δύο εκατομμύρια στρεμμάτων και είναι γνωστό για την άγρια ζωή του και τα πολλά γεωθερμικά χαρακτηριστικά του. Φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες καλντέρες του κόσμου και περισσότερους από 300 θερμοπίδακες με πιο γνωστό τον Old Faithful καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στη γη.

Yellowstone National Park, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής /  photo: Unsplash

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό πάρκο που συνδυάζει την απόκοσμη ομορφιά ενός ηφαιστειακού τοπίου με ατμούς, βράχους από λάβα και καυτή λάσπη με τις αλπικές λίμνες, τους καταρράκτες -για την ακρίβεια -πάνω από 290, τα κατάφυτα φαράγγια και τα υποαλπικά δάση. Φιλοξενεί αρκούδες γκρίζλι, λύκους, βίσωνες, άλκες, κογιότ, ελάφια κ.ά. Ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να κάνετε πεζοπορίες, βαρκάδες, ψάρεμα, σκι, snowmobile και κάμπινγκ και να απολαύσετε την υπέροχη φύση του Yellowstone.

 

Εθνικό Πάρκο Plitvice, Κροατία

Το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice είναι ένα μαγευτικό πάρκο στο κέντρο περίπου της Κροατίας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για ένα δίκτυο 16 λιμνών οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με περισσότερους από 90 μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες, ρυάκια και μονοπάτια. Τα νερά των λιμνών, ανάλογα με τα ορυκτά που περιέχουν, τον ήλιο και τη γύρω βλάστηση έχουν χρώμα τιρκουάζ, πράσινο και σκούρο μπλε. Εδώ, βρίσκουν καταφύγιο λύκοι, ελάφια, αρκούδες, αγριογούρουνα, 140 είδη πτηνών, πάνω από 300 είδη πεταλούδων αλλά και αμφίβια όπως σαλαμάνδρες και τρίτωνες και φυσικά ερπετά όπως σαύρες και νεροχελώνες. Το πάρκο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και μπορείτε να περπατήσετε πλάι στις λίμνες αλλά και να κάνετε βαρκάδες περιτριγυρισμένοι από απίθανο πράσινο.

 

Εθνικό Πάρκο Plitvice, Κροατία / photo: Unsplash

 

Ελβετικό Εθνικό Πάρκο, Ελβετία

Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Ελβετίας ιδρύθηκε το 1914 και είναι το παλαιότερο πάρκο στις Άλπεις. Μέσα σε μια έκταση περίπου 42.000 στρεμμάτων περιλαμβάνονται ψηλές βουνοκορφές, λίμνες, ποτάμια και ρυάκια που πλαισιώνονται από ένα καταπράσινο τοπίο με κοιλάδες, λιβάδια και απότομες πλαγιές τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε μέσω ενός δικτύου μονοπατιών που αγγίζει τα 80 χιλιόμετρα. Στο διάβα σας, μπορείτε να δείτε αλεπούδες και αετούς, αγριοκάτσικα και γύπες. Ωστόσο, πριν μπείτε στην καρδιά του, μπορείτε να κάνετε μια στάση στο Κέντρο Επισκεπτών για να δείτε μια διαδραστική έκθεση για το Εθνικό Πάρκο αλλά και το μουσείο Schmelzra όπου φιλοξενεί το Μεταλλευτικό Μουσείο που αφηγείται την ιστορία 300 περίπου χρόνων εξαγωγής μεταλλευμάτων με το χέρι, από τις πλαγιές του Μοτ Μαντλέιν καθώς και μια έκθεση για την αρκούδα που μιλά για τη βιολογία της, τον τρόπο ζωής αλλά και την ιστορία της στις Άλπεις και την πιθανότητα επιστροφής της.

 

 

Εθνικό Πάρκο Serengeti, Τανζανία

Ένα από πιο συγκλονιστικά πάρκα του κόσμου και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι το Εθνικό Πάρκο Serengeti στην Τανζανία της Αφρικής, πολύ κοντά στα νοτιοανατολικά της λίμνης Βικτώρια. Μια έκταση περίπου 15.000 τ. χλμ. που περιλαμβάνει πεδιάδες, σαβάνες, παρόχθιο δάσος και δασότοπους και φιλοξενεί ύαινες, ελέφαντες, ιπποπόταμους, αγέλες λιονταριών, καμηλοπαρδάλεις, γαζέλες, ζέβρες κ.ά. Για την ακρίβεια γνωρίζουμε πως υπάρχουν 7.500 ύαινες, 3.000 λιοντάρια και 250 τσιτάχ που, ναι, κάνοντας ένα σαφάρι μπορείτε να τα δείτε από αρκετά κοντά.

Ωστόσο, αυτό που κάνει το Serengeti μοναδικό είναι η Μεγάλη Μετανάστευση, η μεγαλύτερη μετανάστευση θηλαστικών στη γη όπου περίπου 2.000.000 γκνου, γαζέλες και ζέβρες ξεκινούν τον Μάιο, την περίοδο της ξηρασίας, ένα μεγάλο ταξίδι περίπου 800 χιλιομέτρων από τα νότια με κατεύθυνση δυτική και στη συνέχεια βόρεια προς το Masai Mara στην Κένυα για την εύρεση τροφής σε πιο πράσινα βοσκοτόπια έως ότου ο νότος γίνει ξανά πράσινος. Το ταξίδι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς τα κοπάδια ακολουθούν αρπακτικά που θέλουν να επωφεληθούν από τη μεγάλη συγκέντρωση τροφής ενώ ακόμα και η διάσχιση των ποταμών κρύβει κινδύνους αφού είναι γεμάτα κροκόδειλους που περιμένουν υπομονετικά το θήραμα να έρθει σε αυτούς.

 

 

Εθνικό Πάρκο Serengeti, Τανζανία / photo: Unsplash

 

Εθνικό Πάρκο Vatnajokull, Ισλανδία

Το Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ισλανδία και είναι ένα πάρκο εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα. Βγάλτε από το μυαλό σας την ιδέα ενός καταπράσινου τοπίου, εδώ επικρατεί μια εντελώς αντίθετη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εκατομμυρίων χρόνων αλληλεπίδραση φωτιάς και πάγου η οποία έχει δημιουργήσει μεγαλοπρεπείς γεωλογικούς σχηματισμούς. Το ηφαιστειακό, απόκοσμο τοπίο της Ισλανδίας είναι μοναδικό. Εδώ θα δείτε τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης, τον παγετώνα Vatnajökull, με έκταση πάνω από 8.000 τ. χλμ. που αντιπροσωπεύει το 8% της χώρας ενώ συνολικά το πάρκο καλύπτει περίπου το 14% της γης της Ισλανδίας.

Ο παγετώνας περιλαμβάνει πολλά ενεργά ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένου του Grímsvötn, του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ισλανδίας ενώ η πιο ψηλή κορυφή του αγγίζει τα 2.000 μέτρα. Εκτός αυτού, πολλά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ισλανδίας βρίσκονται επίσης εδώ, όπως τα ηφαίστεια Askja, Bárðarbunga και Grímsvötn, το φαράγγι Ásbyrgi, ο ορμητικός καταρράκτης Dettifoss στα βόρεια του πάρκου και η πράσινη όαση Skaftafell. Στο Vatnajokull μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, αναρρίχηση, κανό, καγιάκ και ψάρεμα και φυσικά να εξερευνήσετε τον παγετώνα μέσω μιας οργανωμένης ξενάγησης.

Εθνικό Πάρκο Vatnajokull, Ισλανδία / photo: Unsplash

 

Εθνικό Πάρκο Torres del Paine, Χιλή

Μνημείο Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO αυτό το Εθνικό Πάρκο της Χιλιανής Παταγονίας είναι από τα πιο όμορφα μέρη της γης. Ιδρύθηκε το 1959 ως Lago Grey National Tourism Park και το 1970 επεκτάθηκε και πήρε το σημερινό του όνομα. Περιλαμβάνει περίπου 550.000 στρέμματα εκπληκτικών γεωλογικών σχηματισμών και δασών όπως τον Γκρίζο Παγετώνα, το περίφημο Cuernos del Paine -ένα σύνολο από κορυφές από γρανίτη που προκαλούν δέος -, τεράστια ποτάμια πάγου, ανεμοδαρμένες πεδιάδες, τιρκουάζ λίμνες, δάση οξιάς και στέπες στα οποία φωλιάζουν γουανάκος, ένα είδος άγριων λάμα, αλεπούδες, ελάφια και πούμα. Μιλάμε για μια τις πιο ανέγγιχτες περιοχές του πλανήτη που προσφέρει μοναδικές εικόνες και επικές πεζοπορίες.

Εθνικό Πάρκο Torres del Paine, Χιλή / photo: Unsplash

 

(πηγή: travel.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής