REMOS NEWS

Η ιστορία του ακριβότερου σπιτιού στον κόσμο, με το ταβάνι έργο του Καραβάτζιο

8/11/2021 5:26:25 μμ

Η ιστορία του ακριβότερου σπιτιού στον κόσμο, με το ταβάνι έργο του Καραβάτζιο
Μια επιβλητική βίλα του 16ου αιώνα σε μία από τις πιο κομψές γειτονιές της Ρώμης έχει βγει προς πώληση.
 
Η Villa Aurora είναι ένα story που τα έχει όλα: έναν πρίγκιπα, μια μοναδική βίλα, Καραβάτζιο, μια πριγκίπισσα που πόζαρε στο Playboy και οικογενειακές διαμάχες.Εάν πουληθεί, θα είναι το ακριβότερο σπίτι στον κόσμο.
 
Αυτό το εκπληκτικό ακίνητο, 2.800 τετραγωνικών μέτρων, σε μια τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου που κάποτε έστεκε το παλάτι του Ιουλίου Καίσαρα, έχει εξιτάρει τους κτηματομεσίτες. Η Villa Aurora απλώνεται σε έξι ορόφους και επιπλέον έχει δύο στρέμματα κήπους και έχει βγει προς πώληση.
 
Βέβαια, μια τόσο παλιά κατοικία χρειάζεται και ριζική ανακαίνιση, με το βασικό κόστος της να υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ένα πράγμα που σίγουρα δεν θα κάνει ο τυχερός αγοραστής είναι να βάλει διακοσμητές να βάψουν τις οροφές. Γιατί στο συγκεκριμένο οίκημα, τη Villa Aurora, τυχαίνει να βρίσκεται η μοναδική σωζόμενη οροφογραφία του Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.
 
H Villa Aurora
 
Το ζευγάρι που ήταν οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του
Το ζευγάρι που ήταν οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του
 
Η εκπληκτική -και μοναδική στον κόσμο- οροφογραφία του Καραβάτζιο
 
Αυτό το εκπληκτικό ακίνητο, ένα πρώην κυνηγετικό καταφύγιο σε μια τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου που κάποτε έστεκε το παλάτι του Ιουλίου Καίσαρα, έχει εξιτάρει τους κτηματομεσίτες. Βέβαια, μια τόσο παλιά κατοικία χρειάζεται και ριζική ανακαίνιση, με το βασικό κόστος της να υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ένα πράγμα που σίγουρα δεν θα κάνει ο τυχερός αγοραστής είναι να βάλει διακοσμητές να βάψουν τις οροφές. Γιατί στο συγκεκριμένο οίκημα, τη Villa Aurora, τυχαίνει να βρίσκεται η μοναδική σωζόμενη οροφογραφία του Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.
 
Κρυμμένη σε ένα μικρό δωμάτιο στον δεύτερο όροφο, η οροφογραφία με τον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα ολοκληρώθηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη το 1597 κατόπιν εντολής του τότε ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενός καρδινάλιου που ήθελε να «ζωντανέψει» ένα μικρό δωμάτιο το οποίο είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ως εργαστήριο αλχημείας.
 
Η εκπληκτική οροφογραφία με διάμετρο 3 μέτρων δείχνει τους τρεις Ολύμπιους θεούς με τα χαρακτηριστικά τους στοιχεία: αέρα και θείο για τον Δία, νερό και υδράργυρο για τον Ποσειδώνα, συν γη και αλάτι για τον Πλούτωνα. Σε κάποια φάση καλύφθηκε, για να αποκαλυφθεί ξανά κάτω από το ξεφλούδισμα της μπογιάς τη δεκαετία του 1960 από μία ιστορικό τέχνης ονόματι Τζιουλιάνα Ζάντρι. Εκείνη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η οροφογραφία περιείχε αυτοπροσωπογραφίες: ο Καραβάτζιο είχε χρησιμοποιήσει το δικό του πρόσωπο ως πρότυπο για κάθε θεότητα.
 
Το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο
 
Φυσικά, όπως είναι γνωστό, τέτοια μοναδικά και ιστορικά αριστουργήματα θεωρούνται ανεκτίμητα. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οροφογραφία έχει ένα τίμημα: έχει εκτιμηθεί από ανεξάρτητους ειδικούς στα 310 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός με τη σειρά του είναι ο κύριος λόγος που οι προσφορές για τη συγκεκριμένη βίλα θα ξεκινήσουν από τα 471 εκατομμύρια ευρώ, όταν βγει σε δημοπρασία τον Ιανουάριο. Εάν πουληθεί, θα γίνει αυτομάτως το πιο ακριβό σπίτι που υπήρξε ποτέ, επισκιάζοντας μια κατοικία στο Χονγκ Κονγκ έκτασης 4.700 τετραγωνικών μέτρων, η οποία πουλήθηκε έναντι 261 εκατ. λιρών το 2017.
 
 

 

«Ας πούμε απλώς ότι αγοράζετε έναν Καραβάτζιο με δώρο ένα σπίτι»: Ετσι το θέτει η σημερινή ιδιοκτήτρια, η πριγκίπισσα Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι.
 
Το ακίνητο -που χρονολογείται από το 1570- περιέχει επίσης ένα άγαλμα του Πάνα που αποδίδεται στον Μιχαήλ Άγγελο, ενώ στην είσοδο κυριαρχεί μια άλλη οροφογραφία, αυτή τη φορά του Γκουερτσίνο, ενός άλλου μπαρόκ καλλιτέχνη. Υπάρχει, επίσης, μια ρωμαϊκή προτομή του Αυγούστου σε μια σκάλα και μαρμάρινοι κίονες με ένθετα μαργαριτάρια.
 
Η κόντρα με τους γιους του πρίγκιπα που οδήγησε στην πώληση της βίλας
 
Η συλλογή έργων τέχνης της έπαυλης είχε αποκτηθε΄ από την οικογένεια Λουντοβίζι, απογόνους του Πάπα Γρηγoρίου 15ου, ο οποίος αγόρασε το κτήμα το 1620. Τώρα, η οικογένεια αναγκάζεται να την πουλήσει λόγω μιας κληρονομικής διαμάχης που χρονολογείται από τον θάνατο το 2018 του συζύγου της 71χρονης πριγκίπισσας, του πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι. Ο πρίγκιπας είχε τρεις γιους -τον Φραντσέσκο, τον Ιγκνάζιο και τον Μπάντε- από τον πρώτο από τους τρεις γάμους του. Τα τρία αυτά παιδιά «πολεμούν» τη θετή τους μητέρα, πριγκίπισσα Ρίτα, εδώ και χρόνια για την τύχη του ακινήτου. Τώρα όμως αποφασίστηκε να πουληθεί η Villa Aurora σε δημοπρασία, με εκείνη να παίρνει τα μισά έσοδα.
 
«Ήθελα αυτό το σπίτι να γίνει μουσείο, αλλά βαρέθηκα να τρέχω στα δικαστήρια και το δικαστήριο έχει βαρεθεί τις μηνύσεις, οπότε διέταξε να πουληθεί το σπίτι. Είναι αποκαρδιωτικό», είπε αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας πως ο εκλιπών σύζυγός της αντιστεκόταν πάντα στις πωλήσεις, παρά τις προσφορές από τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι και έναν Άραβα σεΐχη. «Το να σκέφτομαι ότι αυτό το σπίτι θα πέσει σε λάθος χέρια με σκοτώνει», προσθέτει.
 
Ερωτηθείσα πόσα δωμάτια έχει η βίλα, ανέφερε: «Ο Νικολό πάντα έλεγε: "Δεν μετράμε τα δωμάτιά μας". Είναι τουλάχιστον 50».
 
 

Ο γάμος της πριγκίπισσας Ρίτα, το εξώφυλλο στο Playboy
 
Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογενειακή ζωή της πριγκίπισσας Ρίτα γίνεται πρωτοσέλιδο. Γεννημένη με το όνομα Ρίτα Κάρπεντερ στο Τέξας, σπούδασε στο Χάρβαρντ και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970 στην Ουάσιγκτον ως σύζυγος του Τζον Τζερνέτ, ενός Δημοκρατικού βουλευτή από τη Νότια Καρολίνα. Ο γάμος τους κατέρρευσε το 1980, όταν εκείνος καταδικάστηκε για αποδοχή δωροδοκίας 50.000 δολαρίων, ένα γεγονός γνωστό ως «σκάνδαλο Άμπσκαμ».
 
Η Ρίτα, πριν γίνει πριγκίπισσα, στο ποζάρει με το εξώφυλλο του Playboy
Η Ρίτα, πριν γίνει πριγκίπισσα, στο ποζάρει με το εξώφυλλο του Playboy
 
Η Ρίτα στη συνέχεια αποφάσισε να εμφανιστεί στο περιοδικό Playboy, ποζάροντας με φτερά και πούπουλα σε μια φωτογράφιση που συνόδευε ένα άρθρο της με τίτλο «The Liberation of a Congressional Wife». Σε αυτό, κατηγόρησε τον πρώην σύζυγό της για σοβαρή απιστία και ισχυρίστηκε πως κάποτε, σε ένα διάλειμμα από μια ολονύχτια συνεδρίαση του Κογκρέσου, εκείνη και ο Τζένρετ είχαν «κάνει έρωτα στα μαρμάρινα σκαλιά που έχουν θέα στα μνημεία» μπροστά από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
 
Ο γερουσιαστής Τζον Τζένρετ με την σύζυγό του, Ρίτα
Ο γερουσιαστής Τζον Τζένρετ με την σύζυγό του, Ρίτα
 
Η αποκάλυψη έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και μια αυτοβιογραφία με τίτλο «My Capitol Secrets» κυκλοφόρησε αργότερα το ίδιο έτος. Σε αυτήν περιέγραψε τα «ατελείωτα πάρτι, τα όργια, το άφθονο αλκοόλ, την κοκαΐνη, τα call girls και τα call boys» που είχε συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής της στην πολιτική. Όπως ήταν φυσικό, το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ.
 
Ακολούθησε η καριέρα στο Χόλιγουντ και στη συνέχεια στα κτηματομεσιτικά
 
Στη συνέχεια, η Ρίτα μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να επωφεληθεί από τη φήμη της, ακολουθώντας μια καριέρα στο Χόλιγουντ. Εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, σε ένα επεισόδιο του τηλεοπτικού δράματος «Fantasy Island» και σε μια ταινία με τίτλο «Zombie Island Massacre». Όταν όμως τελείωσαν οι δουλειές στην υποκριτική, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της ως δημοσιογράφος τηλεοπτικών ειδήσεων.
 
Η Ρίτα Τζενρέτ στην έπαυλη του Playboy
Η Ρίτα Τζενρέτ στην έπαυλη του Playboy
 
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, έγινε κτηματομεσίτρια. Η μεγαλύτερη συμφωνία της αφορούσε την πώληση του κτιρίου της General Motors το 1998 στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε αμέσως το όνομά του με χρυσά γράμματα πάνω από την μπροστινή είσοδο.
 
Η γνωριμία με τον πρίγκιπα Νικολό - Δεν πίστευε ότι επρόκειτο για πρίγκιπα
 
Η ζωή της Ρίτα άλλαξε για άλλη μία φορά το 2003, όταν της τηλεφώνησαν έτσι ξαφνικά και της ζήτησαν να εργαστεί ως μεσίτρια σε μια πιθανή συμφωνία που αφορούσε τον πρίγκιπα Νικολό. «Με κάλεσαν και μου είπαν: "Έχουμε αυτό τον πρίγκιπα που θα ήθελε να μετατρέψει σε ξενοδοχείο μια ιδιοκτησία του"», είπε αργότερα η ίδια στο περιοδικό New Yorker. «Και είπα: "Ω, για όνομα του Θεού! Όλοι στη Νέα Υόρκη αυτοαποκαλούνται κόμης ή πρίγκιπας ή οτιδήποτε άλλο -ενώ δεν είναι"».
 
Τελικά, συμφώνησε να πάει στη Ρώμη και σύντομα συνειδητοποίησε πως ο πελάτης της ήταν η «χρυσή» συμφωνία. Ο πρίγκιπας, από την πλευρά του, την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. «Μάλλον ήταν γραφτό», θυμήθηκε αργότερα ο πρίγκιπας. «Είπα, με τον πιο αδέξιο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς: "Λοιπόν, δεν είσαι άσχημη". Φυσικά και είναι όμορφη, αλλά είναι τόσο όμορφη εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Είναι ειλικρινής σαν παιδί, αλλά οξυδερκής σαν αλεπού!».
 
Το ζευγάρι, που παντρεύτηκε το 2009, ξόδεψε περίπου 10 εκατομμύρια λίρες για τη διατήρηση της περιουσίας του και κάθε μήνα προσκαλούσε επισκέπτες σε ξεναγήσεις στο σπίτι και στους κήπους, οι οποίες κατέληγαν συνήθως σε πρόσκληση για τσάι.
 
Η 15χρονη σχέση τους ήταν, ωστόσο, η αιτία για προστριβές με τους γιους του, που φαίνεται πως δεν λύθηκαν ποτέ. «Όταν ήταν μικρά, ήθελες να τα φας», είχε δηλώσει κάποτε σε μια συνέντευξή του ο πρίγκιπας. «Όταν μεγαλώνουν, μετανιώνεις που δεν το έκανες».
 
Και τώρα, η ιστορία θα κλείσει με την πώληση της ιστορικής οικογενειακής κατοικίας. «Ελπίζω, όποιος αγοράσει αυτό το σπίτι να το αγαπήσει όσο κι εγώ», είπε αυτή την εβδομάδα η πριγκίπισσα Ρίτα.
 
Το καλύτερο σενάριο για την ίδια είναι να αποτραπεί η πώληση της Villa Aurora σε έναν ολιγάρχη ή έναν Άραβα σεΐχη, και τελικά να την αγοράσει η ιταλική κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιήσει και την πώληση στις 18 Ιανουαρίου.
Μπορεί βέβαια να το κάνει αυτό χάρη σε μια εντολή διατήρησης, η οποία δίνει στο κράτος τη δυνατότητα να αγοράσει ιστορικά ακίνητα και έργα τέχνης, υπό την προϋπόθεση να μπορεί να καταβάλει το τίμημα της προσφοράς κλεισίματος της δημοπρασίας.
 
«Είναι ένα εξαιρετικό έργο, για το οποίο είναι δύσκολο να τεθεί μια τιμή, καθώς ήταν η μοναδική οροφογραφία που έγινε ποτέ από τον Καραβάτζιο και δεν έχουμε κάποια άλλη για να τη συγκρίνουμε», λέει ο Αλεσάντρο Ζούκαρι, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, ο οποίος επέβλεψε την αποτίμηση της οροφογραφίας για λογαριασμό των Αρχών. «Είναι ένα μοναδικό μέρος στον κόσμο. Το κράτος θα έχει το δικαίωμα να το αγοράσει. Το πρόβλημα όμως είναι εάν θα μπορεί να πληρώσει ένα τόσο υψηλό τίμημα».
 
(πηγή: iefimerida.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε
Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio