REMOS NEWS

Τα eco trends που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη και αξίζει να υιοθετήσεις

6/6/2020 10:53:22 μμ

Τα eco trends που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη και αξίζει να υιοθετήσεις
Αλήθεια, πόσα πλαστικά ποτήρια έχεις πετάξει στα απορρίμματα κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σου; Άραγε, πόσες φορές δεν έριξες κάτι στην ανακύκλωση μόνο γιατί βαριόσουν πρώτα να το καθαρίσεις;
 
Λένε πώς κάθε πράξη μας έχει αντίκτυπο και η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον μας και την προστασία του, κάθε επιλογή μετράει. Τα καλά νέα είναι πως εν έτει 2020 οι environment friendly επιλογές συνιστούν την κυρίαρχη τάση, τόσο σε ό,τι αφορά στον τρόπο που μετακινούμαστε όσο και το πώς ντυνόμαστε ή φροντίζουμε τη διατροφή μας. Μια «ματιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετή για να σε πείσει πως όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν την απόφαση να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο φιλική προς το περιβάλλον.
 
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, λοιπόν, (γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1972 στις 5 Ιουνίου), αποτέλεσε στη δική μου περίπτωση την αφορμή για να κάνω περισσότερο συνειδητές επιλογές, με στόχο να συμβάλλω και εγώ, έστω και με απλές, καθημερινές κινήσεις, στην προστασία του πλανήτη μας. Και μία εβδομάδα ήταν αρκετή για να καταφέρω να αλλάξω συνήθειες πολλών ετών και να αποκτήσω μια πιο «πράσινη» καθημερινότητα.
 
Στην περίπτωση, λοιπόν, που αισθάνεσαι πως ήρθε η ώρα να κάνεις τη δική σου «πράσινη» στροφή, συνέχισε να διαβάζεις. Η λίστα που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις την έμπνευση που χρειάζεσαι για να κάνεις πιο eco friendly τις καθημερινές σου συνήθειες. Ακολούθησε τα βήματά μου και να είσαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις!
 
 
Υιοθετώντας ένα πιο zero waste lifestyle
Πόσο εύκολο είναι να υιοθετήσεις καθημερινές συνήθειες προκειμένου να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα; Η αλήθεια είναι πως σε πρώτο στάδιο, δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω πως προκειμένου να αποκτήσω έναν τρόπο ζωής που είναι περισσότερο φιλικός προς το περιβάλλον, έπρεπε να οργανωθώ σε πολλά επίπεδα. Το συγκεκριμένο task όμως, αποδείχθηκε λιγότερο δύσκολο, από όσο φάνταζε αρχικά.
 
Σε ποιες αλλαγές προχώρησα την τελευταία εβδομάδα, λοιπόν, για να αποκτήσω ένα zero waste lifestyle; Η λίστα που ακολουθεί θα σου δώσει μια ιδέα.
 
#1 Σταμάτησα να χρησιμοποιώ πλαστικές τσάντες και σακούλες και είχα πάντα στο backpack μου μια πάνινη τσάντα σε περίπτωση που χρειαζόταν να αγοράσω κάτι.
 
#2 Σταμάτησα να αγοράζω πολλά προϊόντα που βρίσκονταν σε πλαστικές συσκευασίες και αν χρειαζόταν να επιλέξω πλαστικό, φρόντιζα να ελέγχω πως η συσκευασία ήταν ανακυκλώσιμη. Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως από την 1η Ιουλίου 2021, όλα τα πλαστικά μίας χρήσης (μεταξύ των οποίων τα πλαστικά πιατάκια, τα πλαστικά μαχαίρια, τα πιρούνια, τα ποτήρια από φελιζόλ, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες) θα αποσυρθούν και από τη χώρα μας, σύμφωνα με τη σχετική Οδηγία της ΕΕ.
 
#3 Σταμάτησα να αγοράζω τον καφέ μου σε πλαστικά ποτήρια και να χρησιμοποιώ πλαστικά μπουκάλια με νερό. Άρχισα να ζητώ από την καφετέρια της γειτονιάς μου να γεμίζει το θερμός μου με καφέ, ενώ πλέον στην τσάντα μου βρίσκεται πάντα ένα ανοξείδωτο μπουκάλι γεμάτο νερό -το οποίο γεμίζω όποτε χρειάζεται.
 
#4 Άρχισα να ανακυκλώνω… ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί -καθαρίζοντας, όπως προβλέπεται, καλά κάθε συσκευασία προτού την πετάξω. 
 
 
Περιορίζοντας τη σπατάλη τροφίμων
Πόσα από τα τρόφιμα που αγοράζεις κάθε εβδομάδα από το σούπερ μάρκετ καταλήγουν στα σκουπίδια; Το food waste, δηλαδή η σπατάλη τροφίμων, εξελίσσεται σε ένα σοβαρό περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα. Αρκεί να αναφέρω πως σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο στην Ελλάδα κάθε πολίτης πετάει 44 κιλά φαγητού, ενώ συνολικά η ετήσια σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας ανέρχεται περίπου στα 474 εκατομμύρια κιλά. Με βάση δε τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγεται στον πλανήτη κάθε χρόνο, καταλήγει στα σκουπίδια. Προκειμένου, λοιπόν, να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030, πρέπει να μειωθούν οι απώλειες τροφίμων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής και διανομής τροφίμων.
 
Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας όμως για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος; Μερικά μικρά και απίστευτα απλά βήματα αρκούν για να κάνουμε την αρχή στη «μάχη» ενάντια στο food waste. Στη δική μου περίπτωση, τα βήματα αυτά ήταν τα εξής:
 
#1 Άρχισα να πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ οργανωμένη, ετοιμάζοντας κάθε φορά μια λίστα με τα απολύτως απαραίτητα.
 
#2 Σταμάτησα να αγοράζω περισσότερα τρόφιμα από όσα πραγματικά χρειάζομαι για να γεμίζω το ψυγείο μου και δη επιπλέον φρούτα και λαχανικά -τα οποία συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
 
#3 Άρχισα να οργανώνω εκ των πρότερων το μενού της εβδομάδας, ούτως ώστε να αγοράζω κάθε φορά ακριβώς τις ποσότητες των τροφίμων που χρειάζομαι για να ετοιμάζω τα σνακ και τις συνταγές μου.
 
#4 Έκανα την κατάψυξη του ψυγείου την καλύτερή μου φίλη αφού καταψύχω συχνά γεύματα που ετοιμάζω ή φρούτα και λαχανικά που θέλω να διατηρήσω για μεγαλύτερο διάστημα και να τα χρησιμοποιήσω κάποια άλλη στιγμή -αντί να τα στείλω κατευθείαν στον κάδο των σκουπιδιών.
 
#5 Σκέφτομαι να ξεκινήσω να κάνω κομποστοποίηση στο σπίτι για να μετατρέπω τις φλούδες και τα απομεινάρια από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τσόφλια από τα αβγά που χρησιμοποιώ σε λίπασμα για τα φυτά που βρίσκονται στο μπαλκόνι μου. Ένας κάδος κομποστοποίησης αρκεί για να κάνω την αρχή.
 
 
Kάνοντας τα πρώτα βήματα για μία βιώσιμη γκαρνταρόμπα 
Ethical fashion. Ένας όρος που έχει μπει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια και έχει καταφέρει να μας «κερδίσει». Η βιομηχανία τη μόδας διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά αποτυπώματα και αν θέλεις να κάνεις και εσύ ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητα σου, οι οποίες θα συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη μας, τότε ήρθε η ώρα να κάνεις τα πρώτα βήματα για μια βιώσιμη γκαρνταρόμπα.
 
Η ηθική μόδα είναι… η τελευταία λέξη της μόδας και σίγουρα αξίζει την προσοχή σου. Τι σημαίνει ο όρος ethical fashion; Αφορά ουσιαστικά σε μια σειρά από πρακτικές που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ρούχων και υποδημάτων και η οποία μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους ανθρώπους και τις κοινότητες, ενώ ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις για το περιβάλλον.
 
Τι άρχισα να κάνω προκειμένου να αποτελέσω και εγώ μέρος αυτής της αλυσίδας;
 
#1 Αποφάσισα να μην αγοράσω νέα ρούχα αυτόν τον μήνα, αλλά να γίνω πιο δημιουργική με τα περσινά καλοκαιρινά μου outfits.
 
#2 Δοκίμασα να δώσω στα παλιά μου ρούχα «δεύτερη» ζωή, παρακολουθώντας βίντεο μέσω διαδικτύου και πηγαίνοντας κάποια από αυτά στη μοδίστρα μου.
 
#3 Αποφάσισα να δωρίσω πολλά ρούχα τα οποία δεν φοράω σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
 
#4 Πήγα σε vintage καταστήματα ρούχων της Αθήνας. Και αυτό διότι στα thrift shops της πόλης, τα bazaar ανταλλαγής ρούχων και τα vintage καταστήματα, μπορείς να βρεις υπέροχα second hand clothes σε εξαιρετικές τιμές.
 
Επιλέγοντας beauty products που είναι πιο natural και eco friendly
Μία ακόμη κυρίαρχη τάση του 2020 που αφορά τόσο στη δική σου προστασία όσο και σε εκείνη του περιβάλλοντος, σχετίζεται με τις επιλογές που κάνεις για την περιποίησή σου. Πολλά από τα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης της επιδερμίδας σου που χρησιμοποιείς περιέχουν συστατικά που μπορεί να είναι βλαβερά για εσένα αλλά και τον πλανήτη, ενώ ακόμη περισσότερα φτάνουν σε εσένα μέσα σε συσκευασίες που δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Υπάρχουν, λοιπόν, επιλογές για να φροντίσεις την επιδερμίδα σου και παράλληλα να προστατεύσεις το περιβάλλον; Αν θέλεις να κάνεις περισσότερο eco friendly επιλογές και σε ό,τι αφορά στη φροντίδα σου, ρίξε μια ματιά στους δικούς μου περισσότερο οικολογικούς στόχους για το 2020.
 
#1 Στο εξής θα προσπαθήσω να αγοράζω πιο συχνά προϊόντα ομορφιάς με ανακυκλώσιμες συσκευασίες.
 
#2 Θα φροντίζω ώστε τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιώ να είναι όσο πιο natural γίνεται.
 
#3 Θα ανακυκλώνω τις συσκευασίες των beauty products που παίρνω ή θα τις χρησιμοποιώ για να τοποθετώ σε αυτές τις δικές μου DIY beauty δημιουργίες, όπως για παράδειγμα σπιτικά scrub για το σώμα με μαύρη ζάχαρη, αιθέρια έλαια και μέλι.
 
 
Λέγοντας «ναι» στους «πράσινους» προορισμούς και τις «πράσινες» μετακινήσεις
Τέλος, αν δεν το γνώριζες, οφείλω να σε ενημερώσω ότι εν έτει 2020 ο βιώσιμος τουρισμός κερδίζει συνεχώς «έδαφος» και όλο περισσότεροι είναι οι ταξιδιώτες οι οποίοι προτιμούν να διαμένουν πλέον σε φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, να ταξιδεύουν πιο συχνά σε «πράσινους» προορισμούς και να το κάνουν με έναν περισσότερο eco friendly τρόπο.
 
Πιο αναλυτικά, οι σύγχρονοι ταξιδιώτες φαίνεται πως δίνουν μεγάλη βάση στο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός ταξιδιού. Εξετάζουν, δηλαδή, με προσοχή τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για να ταξιδεύουν με όσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο γίνεται.
 
Τι σκοπεύω να κάνω προτού οργανώσω το επόμενο ταξίδι μου;
 
#1 Να βρω και να περιορίσω το ανθρακικό αποτύπωμα της μετακίνησής μου, είτε ταξιδέψω αεροπορικώς είτε οδικώς -και όμως, υπάρχουν apps που μας επιτρέπουν να υπολογίζουμε το οικολογικό αποτύπωμα των ταξιδιών μας.
 
#2 Να μείνω σε ένα eco friendly ξενοδοχείο.
 
#3 Να πω «ναι» στον αγροτουρισμό και να προτιμήσω την ιδέα του να ταξιδέψω σε έναν πιο «πράσινο» προορισμό. 
 
 
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει, λοιπόν, να κάνεις την καθημερινότητά σου λίγο πιο φιλική προς το περιβάλλον. Αρκεί μία μόλις εβδομάδα για να αλλάξεις συνήθειες και να ακολουθήσεις κάποια από το κορυφαία eco trends της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε, για να συμβάλλεις και εσύ στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Μπορεί η προστασία της βιοποικιλότητας να ήταν το βασικό θέμα της φετινής Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όμως, υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι και πολλές επιλογές που μπορείς να κάνεις εύκολα σε καθημερινή βάση προκειμένου να αποκτήσεις έναν πιο eco friendly τρόπο ζωής. Μην χάνεις άλλο χρόνο!
 
(πηγή: queen.gr)

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε
Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Πλαστικά: Απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα
Ταΰγετος: Άφθαστα μεγαλοπρεπής
«Κι αν χιονίζει και αν βρέχει…» – Δέκα παγωμένα τραγούδια για να απολαύσετε απόψε
«Να Ξαναμετρήσω»: Αντώνης Ρέμος και Μιχάλης Χατζηγιάννης για πρώτη φορά μαζί στο studio